Zodpovednosť naplnená obavami i nádejou z budúcnosti – Jonasov a Skolimowského prínos k environmentálnemu mysleniu - Špirko, Dušan
Filozoficko-etické východiska súčasného environmentalizmu – princíp environmentálnej zodpovednosti. K jeho rozpracovaniu významnou mierou prispeli H. Skolimowski, a najmä H. Jonas.