Ľudský kapitál a regionálny rozvoj - Dudová, Iveta
Ekonomický a sociálny rozvoj regiónu v značnej miere ovplyvňujú špecifické stránky príznačné pre daný región, ktoré môžu významne stimulovať vnútorný potenciál regiónu, identifikovať jeho konkurenčnú výhodu. Prioritnou oblasťou v procese rozvoja regiónu je práve poznanie jeho rozvojových endogénnych a exogénnych faktorov. Jedným z rozhodujúcich lokalizačných faktorov v podpore regionálneho rozvoja sú nesporne kvalita a štruktúra ľudského potenciálu v regióne, ktoré zásadnou mierou ovplyvňujú situáciu na regionálnom trhu práce. Identifikácia významu ľudského kapitálu ako výrobného faktora (pracovnej sily) a rozvojového zdroja v regióne, upriamenie pozornosti na absolventov a na ich uplatnenie sa na trhu práce vo väzbe na dosiahnutý stupeň a odbor vzdelania. Popísanie aktuálnej situácie v prípade nezamestnaných absolventov stredných odborných škôl na regionálnom trhu práce, poukázanie na súčasné špecifické problémové oblasti, realizované opatrenia a načrtnutie potreby zmien, ktoré zohľadňujú reálne možnosti regiónu.