Hrozí personálny kolaps v slovenskom zdravotníctve? - Pobudová, Daniela, 1982-
Dlhodobý trend odchodu slovenského kvalifikovaného zdravotníckeho personálu do západných krajín. Absencia tisícok lekárov a sestier, situácia pri sestrách je alarmujúca (otázka vytvárania nových škôl pre sestry). Úloha štátu a riaditeľov nemocníc pri motivácii medikov pri výbere miesta výkonu. Samotné názory študentov, ich najčastejšie dôvody odchodu do zahraničia. Motivácia a atraktívnosť rezidentského štúdia. Stabilizačný príspevok pre študentov ošetrovateľstva. Zriadenie inštitútu dočasnej odbornej stáže občanov z tretích štátov ako prevencia kolapsu zdravotníctva.