Možnosti modelovania ekonomických procesov pomocou skrytých Markovových modelov - Reiff, Marian, 1978-
Skrytý Markovov model je matematický model, v ktorom sa dá analyzovaný systém popísať pomocou stavov modelovaných Markovovým reťazcom. Tieto stavy nie je možné priamo pozorovať. Parametre modelu sú neznáme a musia byť odhadnuté na základe pozorovateľných údajov. Hlavná myšlienka skrytého Markovovho modelu je, že skryté stavy systému a ďalšie neviditeľné informácie sú skryté v pozorovanom procese, ktorý je poškodený určitým šumom. Možnosti modelovania ekonomických procesov pomocou skrytých Markovových modelov.