Odcházejí biopaliva 1. generace na smetiště dějin? - Adámková, Alena
Podľa Svetovej organizácie pre poľnohospodárstvo a výživu sa biopalivá 1. generácie (z repky, kukurice , cukrovej repy, palmového oleja) nepodieľajú na znižovaní emisií skleníkových plynov, naopak ich uvoľňujú z použitých hnojív a z poľnohospodárskej techniky, takže uhlíkové emisie zvyšujú. Použitie biopalív taktiež viedlo ku zdraženiu potravín na globálnom trhu. Preto táto organizácia odporúča prejsť na biopalivá 2. generácie z nepotravinárskych surovín, ako sú napr. použité oleje z domácností, tuk z kafilérií, metán alebo biopalivá z pyrolýzy plastov. Najväčší problém biopalív 2. generácie spočíva v tom, že sú zatiaľ v porovnaní s klasickými palivami aj biopalivami 1. generácie niekoľkonásobne drahšie.