Dopady ekologických daní na konkurencieschopnosť krajín - Válek, Juraj, 1981-
Dôležitou súčasťou hodnotenia stavu ekonomiky je sledovanie konkurencieschopnosti, pričom všeobecne prevláda názor, že konkurencieschopnosť štátu je určená prevažne z nedaňových faktorov, akými sú stabilita makroekonomického prostredia, vymožiteľnosť práva, rozvinutá infraštruktúra, vzdelanostná úroveň obyvateľov. Treba však zdôrazniť, že aj daňové stimuly majú svoje opodstatnenie. Jedným z najvyužívanejších nepriamych nástrojov environmentálnej politiky štátu je zdaňovanie. Harmonizácia ekologických daní. Uplatňovanie ekologických daní v krajinách Európskej únie.