Časové rozlíšenie nákladov a výnosov na vybraných príkladoch - Šabíková, Ingrid
Právnu úpravu účtovníctva rozpočtových organizácií, príspevkových organizácií a obcí upravuje zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. a opatrenie Ministerstva financií Slovenskej republiky z 8. augusta 2007 č. MF/16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v z. n. p. Podľa postupov účtovania účtová skupina 38 – Časové rozlíšenie nákladov a výnosov slúži na účtovanie nákladov a výnosov do toho účtovného obdobia, s ktorým vecne a časovo súvisia. Predpokladom správneho vedenia účtovníctva je uplatnenie zásady akruálneho princípu, t. j. dodržanie účtovania nákladov a výnosov do obdobia, s ktorým vecne a časovo súvisia bez ohľadu na to, kedy dôjde k inkasu, úhrade, prípadne vyrovnaniu iným spôsobom. Týmto postupom sa príslušný náklad a výnos dostane v správnej sume do príslušného roku a zabezpečí sa tak aj zásada verného a pravdivého zobrazenia finančnej situácie účtovnej jednotky.