Nespoľahlivý rozprávač vo vyučovaní literatúry - Dvořák, Karel
Zaradenie nespoľahlivého rozprávača do literárneho vzdelávania na stredných školách vyvolalo búrku nevôle, kritiky a odsudzovania. Najvýraznejším argumentom v tejto kritike bol fakt, že v slovenských podmienkach ide o slabo vysvetlenú literárnu kategóriu, a teda učiteľom literatúry chýba potrebný výklad, o ktorý by sa mohli pri školskom čítaní a interpretácii literárnych diel oprieť. Od roku 2011 sa situácia zmenila, učitelia môžu v knihe T. Žilku Vademecum poetiky pod heslom Rozprávač nájsť ucelenú charakteristiku rozprávačských perspektív a postupov vrátane aktéra nespoľahlivého rozprávania - nespoľahlivého rozprávača.