Korene myšlienky právneho štátu a ich ukotvenie v dobovom politickom, spoločenskom a vojenskom kontexte - Šmihula, Daniel
Podstata právneho štátu a jeho logické podmienky. Historický exkurz. Základ myšlienky obmedzenia panovníckej moci právom. Mocenské súperenie medzi panovníkom a cirkvou. Panovník verzus šľachta a mešťania. Anglicko a ostrovy slobody. Spoločné znaky pre všetky znaky a regióny, v ktorých sa presadila konštrukcia obmedzenia kráľovskej moci právom ako základný predpoklad myšlienky právneho štátu.