Blízky východ v sieti veľmocenskej politiky po druhej svetovej vojne 1945 – 1948 - Sorby, Karol R.
Po druhej svetovej vojne boli Briti rozhodnutí udržať si vplyv na Blízkom východe zo strategických a hospodárskych príčin a vytvoriť nové podmienky na ochranu dlhodobých záujmov. Suezský prieplav bol stále dôležitou spojnicou impéria a lacná ropa bola významnou hospodárskou položkou. Briti sa preto rozhodli zachovať svoju vojenskú prítomnosť v oblasti diplomatických úprav. Pomohli zriadiť Ligu arabských štátov v nádeji, že toto hnutie smerujúce k arabskej jednote budú usmerňovať v záujme svojich cieľov. Ponechali si vojenskú základňu v zóne Suezského prieplavu v Egypte a snažili sa uzavrieť nové zmluvy s Egyptom, Irakom a Zajordánskom.