Modelovanie rizika rezerv založeného na agregovaných (trojuholníkových) dátach pomocou zovšeobecnených lineárnych modelov - Strežo, Marek, 1990-
Najčastejšie používané modely, pomocou ktorých je odhadnutá konečná výška technických rezerv. Stochastické modely a chyby prognóz. GLM model pri výpočte technických rezerv na poistné plnenia. Predisperzovaný Poissonov model. Mackov GLM model. Boostrap GLM. Prípadové štúdie, týkajúce sa úloh vyplývajúcich z konceptu stanovenia rezerv, realizované pomocou jazyka R. Meranie rizika, že súčasná úroveň technických rezerv nebude pokrývať náhodnú celkovú škodu.