Principle of Subsidiarity: Concept and Criteria - Čepukaitė, Aistė
Základné princípy subsidiarity, ako zásady, ktorá sa upľatňuje na rozdelenie funkcií medzi rôznymi úrovňami vlády a spoločnosťou. Kritériá, ktoré by sa mali použiť ako základ pre rozdelenie funkcií medzi ústrednú vládu a miestnu samosprávu (obce) v súlade so zásadou subsidiarity. Administratívna decentralizácia. Typy decentralizácie podľa úrovne autonómie - dekoncentrácia, delegovanie, decentralizácia. Decentralizácia trhová, politická, fiškálna. Benefity decentralizácie. Kritériá pre upľatňovanie zásady subsidiarity - efektívnosť, rozdelenie spotrebiteľských preferencií a ďalšie. Úspory z rozsahu a ovplyvňovanie výkonnosti.