Informal Institutions and Decentralization of Governance - Nohejl, Jiří
Vzťah medzi uskutočniteľným stupňom decentralizácie riadenia a totalitnými mentálnymi modelmi, ktoré prevládajú v spoločnosti. Analyzovanie potenciálneho konfliktu medzi formálnymi inštitúciami majetkových práv a zmluvnými vzťahmi, ktorý by mohol spôsobiť spomalenie rozvoja hospodárskych systémov v postkomunistických krajinách. Skúsenosti s komunizmom v Československu: tri obdobia totalitného vývoja a nežná revolúcia. Vplyv špecifického inštitucionálneho prostredia na život. Význam decentralizácie riadenia. Post-komunistický vývoj a rozvoj českej a slovenskej spoločnosti riadenej rôznymi neformálnymi inštitúciami.