Retail Opening Hours: Regulation That Fails - Deržanauskienė, Gintarė
Krajiny s nariadeniami, ktoré regulujú maloobchod v nedeľu či vo sviatok. Deregulovanie daného rozhodnutia v posledných rokoch z dôvodu väčšieho či menšieho zlyhania nariadenia. Naliehanie Európskej komisie na liberalizáciu regulácie maloobchodných otváracích hodín. Hospodárska súťaž medzi tradičným maloobchodom a elektronickým obchodom. Analýza tridsiatich krajín OECD a jej výsledky, ktoré naznačujú význam liberalizácie otváracích hodín maloobchodu a jej prispievanie k nárastu počtu maloobchodných pracovníkov a vytváraniu ďalších možností na prácu na čiastočný úväzok, napr. pre mládež alebo osoby starajúce sa o deti. Dopady zákazu maloobchodných otváracích hodín v nedeľu alebo vo sviatok - dôsledky pre spotrebiteľov, podnikanie a pracovníkov. Zníženie počtu pracovných miest a platov v maloobchodnom sektore. Komplikácie každodenného života, zdražovanie nedeľného tovaru. Dôsledky pre verejné príjmy, ekonomiku a hospodársku súťaž. Diskriminácia tradičných maloobchodných predajní oproti elektronickým obchodom. Právne posúdenie zákazu nedeľného maloobchodu. Porovnanie regulácie maloobchodných otváracích hodín v Európe.