Efficiency of the banks: the case of the Visegrad countries - Dráb, Radovan
Technická efektívnosť domácich komerčných bánk v krajinách Vyšehradskej štvorky (V4) pomocou neparametrickej analýzy dátových obálok (DEA) a odhad zmeny efektívnosti v bankovom sektore. Model orientovaný na vstup vyhodnotený pomocou CCR (miera celkovej technickej účinnosti) a BCC (miera čistej technickej účinnosti). Analýza zameraná na obdobie rokov 2005 - 2016, v ktorom bankovníctvo prešlo rozsiahlymi štrukturálnymi a regulačnými zmenami. Determinanty zmien účinnosti týkajúcich sa jednotlivých čiastkových období identifikovaných pomocou radiálneho Malmquistovho indexu za podmienky neustáleho návratu do mierky. Zmena efektívnosti spôsobená inováciami a technologickým rastom či v dôsledku zlepšených operácií riadenia.