Economic Convergence of Czech Regions in Terms of GDP and Unemployment Rate in Response to FDI Flows: Do Businesses and Regions Flourish? - Hašková, Simona
Konvergenčná analýza regiónov Českej republiky z obdobia rokov 2000 - 2017. Dve koncepcie konvergencie, ktoré sú metodicky popísané a aplikované. Konvergenčná metóda na sledovanie regionálnej variability reálneho hrubého domáceho produktu na obyvateľa. Koncepcia konvergencie na hodnotenie tendencie chudobnejších regiónov rásť rýchlejšie ako bohatšie časti. Výsledky analýzy, ktoré nepreukázali žiadnu hmatateľnú tendenciu českých regiónov zbližovať sa. Úloha tokov priamych zahraničných investícií (PZI) ako katalyzátora, ktorý by mal prispievať ku konvergencii českých regiónov z hľadiska nezamestnanosti. Skúmanie predpokladu, že toky PZI vytvárajú nové pracovné miesta a prispievajú k znižovaniu nezamestnanosti, pomocou štatistického aparátu, regresnej a korelačnej analýzy.