Strategic Customer Analysis Based od Balanced Scorecard - Krylov, Sergey
Teoretické aspekty aplikovanej strategickej analýzy zákazníkov založenej na hodnotení kritérií zákazníka prostredníctvom metódy Balanced Scorecard. Aplikácia konceptu Balanced Scorecard vo výskumnej činnosti distribúcie a riadenia predaja vyvinutej autorom. Analytické ukazovatele efektívnosti výkonnosti organizácie.