Mass Extinction of Species and Biodiversity Conservation - Threat or Opportunity? - Černota, Mikuláš, 1979-
Otázka hromadného vyhynutia druhov je v súčasnosti bežným problémom v oblasti riadenia prírodných zdrojov a ekologického výskumu. Neistota predpovedí, nedostatočný výskum a slabý prieskum o stave určitých druhov spôsobili pre výskum ešte väčšiu naliehavosť. Uvedenie súčasných prístupov a možných riešení v podmienkach zmeny klímy. Rôznorodosť opatrení na ochranu biodiverzity má vplyv na funkcie a služby ekosystému, ktoré sú rozhodujúce pre život na Zemi. Trvalo udržateľné využívanie zdrojov musí byť inovatívne. Riadenie prírodných zdrojov sa v podmienkach globálnych zmien stalo ťažším. V tejto koncepcii je významný aj medzinárodný aspekt, pretože tieto zmeny majú cezhraničný charakter bez zohľadnenia akýchkoľvek národných hraníc, takže riešenia sa musia uplatňovať na základe vôle štátov spolupracovať.