Megatrendy, kontext socioekonomických zmien a systémových limitácií - Filčák, Richard
V kontexte Európy a Európskej únie sa analýza GMT stáva jednou z profilových úloh Európskej environmentálnej agentúry. EEA definuje jedenásť GMT v piatich klastroch, ktoré sú považované za kľúčové pre definovanie dlhodobých výhľadov a výziev pre životné prostredie v Európe. Týchto päť identifikovaných klastrov a ich jedenásť hlavných GMT definujú oblasti, ktoré sú pre EÚ a jej členské štáty kľúčové. Predstavujú výzvy a problémy, ktoré budú ovplyvňovať životné prostredie, a zároveň formovať ekonomický a sociálny vývoj.