Prečo zmiešaný dôchodok prepočítaný na živnostníka na Slovensku vysoko presahuje úroveň porovnateľných krajín - Vladová, Anna
Z národného účtovníctva zostaveného podľa ESA 2010 vyplýva na slovenské pomery neštandardný jav: príjem prepočítaný na jedného živnostníka na Slovensku vysoko prekračuje priemer okolitých krajín a dosahuje rakúsku úroveň. Odpovede na otázky, odkiaľ pochádza tento nadštandard. V systéme národných účtov je príjem živnostníkov označovaný ako zmiešaný dôchodok. „Zmiešaný“ preto, lebo v prípade samostatne zárobkovo činnej osoby ide o odmenu, ktorá spĺňa charakteristiky aj mzdy a súčasne aj zisku z podnikania. Zmiešaný dôchodok obsahuje nielen odmeny živnostníkov, ale mix ďalších odhadovaných finančných a naturálnych príjmov „neživnostníkov“. Zmiešaný dôchodok (najmä v podmienkach slovenskej štatistickej praxe) nie je vhodné vzťahovať iba na živnostníkov, ale na všetky domácnosti.