Účtová trieda 5 - Náklady - Novotná, Ľudmila
Podľa zákona o dani z príjmov daňovník účtujúci v sústave podvojného účtovníctva pri zistení základu dane vychádza z výsledku hospodárenia, preto sa na daňové účely vo všeobecnosti akceptujú výdavky (náklady), ktoré sú zaúčtované v účtovníctve. Avšak určité vymedzené výdavky (náklady) sa napriek ich zaúčtovaniu v súlade s účtovnými predpismi uplatnia do daňových výdavkov len v rozsahu a za podmienok ustanovených v zákone o dani z príjmov.