Verní zákazníci vás nezachránia
Vernosť k značkám čoraz viac slabne. Pri pohľade na postoje spotrebiteľov je zrejmé, že sa nedá spoliehať na lojalitu. Preto sa stupňuje súperenie značiek aj obchodníkov. Zákazníci radi skúšajú rôzne novinky. Motivačné faktory pri nákupe.