Performance Myopia: The Effect of Pay-For-Performance Incentives on Exploration and Coordination - Králová, Věra
Preskúmanie zložiek organizačného usporiadania a ako sú ovplyvnené stimulmi odmien za výkon (Pay-For-Performance). Poukázanie na to, že zameranie sa výlučne na výkon pri navrhovaní stimulačných systémov môže byť krátkozraké, pretože stimuly PFP môžu mať škodlivý vplyv na ďalšie komponenty organizačného návrhu. Použitý návrh prípadovej štúdie. Údaje zbierané prostredníctvom rozhovorov so zamestnancami, podporených internou dokumentáciou a pozorovaním.