Pokles miery investovania môže brzdiť konvergenciu - Morvay, Karol, 1973-
Vyššia miera investovania sa považuje za želaný jav v ekonomikách, ktoré potrebujú dobiehať výkonnostnú špičku. Na Slovensku, aj v iných bývalých transformujúcich sa štátoch takáto vyššia miera investícií prítomná bola. Ale v posledných rokoch klesla veľmi blízko alebo dokonca pod úroveň krajín, ku ktorým sa tieto ekonomiky chcú priblížiť. To môže byť jedna z prekážok pre ďalšie dobiehanie úrovne najvyspelejších ekonomík (pre reálnu konvergenciu).