Nabucco unášený Jižním proudem: Byla sekuritizace ruského plynovodu úspěšná? - Odintsov, Nikita
Problematika energetickej bezpečnosti Európskej únie. Sekuritizácia energetických vzťahov EÚ s vonkajšími dodávateľmi. Teoretický rámec sekuritizácie. Plynové krízy v roku 2006 a 2009. Pozície členských štátov EÚ voči plynovodu Nabucco. Pozície členských štátov EÚ voči plynovodu South Stream.