Innovative Approaches to the Reputation Management in the Tourism Sector - Pollák, František, 1985-
Inovatívne prístupy k riadeniu reputácie najlpeších hotelov na Jadranskom pobreží, pôsobiacich na svetovom trhu v čase hyperkonkurencie. Analýza dostupných spôsobov a metód merania fenoménu reputácie, najmä reputácie online, ako modernej výzvy pre zodpovedný a trvalo udržateľný rozvoj podniku. Opis faktorov vplývajúcich na offline a online reputáciu.