Evolution of Value Added Tax Gap in the Slovak Republic - Vašeková, Miroslava, 1978-
Daň z pridanej hodnoty vzhľadom na objem transakcií, ktoré sú zaťažené touto daňou, je považovaná za najdôležitejší príjem štátneho rozpočtu. Snahou príslušných ištitúcií je systematicky pracovať na zmenšovaní tzv. daňovej medzery. Na odhad daňovej medzery DPH sa používajú dva prístupy, tzv. metódy zhora-nadol. Obidva prístupy majú svoje výhody aj nevýhody.