You Cannot Do It Yourself: Enhancing Experience - Machala, Jan
Hodnotenie jednotlivých faktorov spoločného vytvárania hodnôt v mestskej hromadnej doprave a ich vplyvu na skúsenosti zákazníkov. Identifikácia faktorov ovplyvňujúcich spoluvytváranie hodnoty. Porovnanie výšky miery vplyvu organizácie a samotného zákazníka. Moderné technológie ako výrazný atribút lepšieho vnímania zákazníckych skúseností a spoluvytvárania hodnoty.