<The> Role of Environmental Taxes as a Fiscal Instrument for Mitigation of Environmental Pollution: Lithuanian Case - Miceikiene, Astrida
Environmentálne dane ako dôležitý fiškálny nástroj, ktorý napomáha pri dosiahnutí cieľov environmentálnej politiky. Dane založené na zásade „znečisťovateľ platí“ ovplyvňujú správanie účastníkov trhu tým, že ich odrádzajú od vykonávania environmentálne škodlivej činnosti a získavaním dodatočných rozpočtových prostriedkov na zmiernenie následkov tohto druhu činnosti. Ochrana životného prostredia ako jedna z prioritných oblastí Litovskej republiky.