Očakávaný makroekonomický vývoj SR podľa strednodobej predikcie NBS P3Q-2019
Ekonomika SR sa vplyvom vývoja externého prostredia v prvom polroku značne ochladila, čo sa premietlo aj do celkového makroekonomického výhľadu. Rast hrubého domáceho produktu by sa mal v roku 2019 spomaliť na 2,5 % a v ďalšom roku na 2,4 %. Po obnovení zahraničného dopytu sa má opäť zrýchliť na 2,7 % v roku 2021. Situácia na trhu práce by mala zostať priaznivá a stimulovať spotrebiteľský dopyt. Dynamika zamestnanosti a miezd by sa však mala v strednodobom horizonte zmierňovať. Inflácia sa vplyvom nákladových faktorov prechodne zvýši v tomto roku na 2,7 %. Po ich odznení sa bude spomaľovať.