30 Years of Freedom in CEE: Various Paths and Destinations - Kasprowicz, Tomasz
Rozdelenie sveta v minulom storočí na prvý (kapitalistický) svet a druhý (komunistický) svet. Zrútenie komunistického bloku v roku 1989 - hlavne z ekonomických dôvodov. Európske post-sovietske krajiny, a ďalšie bývalé sovietske krajiny na území ázijského kontinentu. Transformácia úplným prepracovaním politiky, ekonómie a mentality. Prípady Poľska, Bulharska, Rumunska alebo Maďarska a Československa, neskôr Česka a Slovenska.