Pracovné vzťahy zamestnancov vo verejnej službe - Kuril, Jozef
Zakotvenie inštitútu verejnej služby do právneho poriadku Slovenskej republiky transformovalo verejnú službu do podoby zodpovedajúcej pomerom súčasného demokratického štátu, zásadným a podstatným spôsobom zmenilo právne postavenie verejných zamestnancov, ale tiež vytvorilo dôležité a nevyhnutné predpoklady na kvalitný a bezporuchový proces uskutočňovania výkonnej moci v štáte. Právna úprava verejnej služby si vyžaduje, vzhľadom na svoje špecifiká, adekvátnu a osobitnú právnu reguláciu. Jednou z aktuálnych otázok súčasnosti je potreba permanentného skvalitňovania právnej úpravy verejnej služby tak, aby zodpovedala rýchlo sa meniacim celospoločenským podmienkam, ale aj potreba zvyšovania prestíže verejnej služby, vrátane znižovania zaostávania verejnej služby za súkromnou sférou.