Nadobudnutie nového dopravného prostriedku z iného členského štátu - Simonidesová, Jana, 1968-
Priblíženie problematiky nákupu nového dopravného prostriedku z iného členského štátu Európskej únie, ktorá vzniká pri nákupe, zdaňovaní a prepočte dane z inej meny na euro. Popis špecifikácie nového dopravného prostriedku. Zámerom je vysvetlenie definície povinnosti podania daňového priznania občanom a osobám neregistrovaným pre daň z pridanej hodnoty, ktorí musia daňové priznanie podať do 7 dní od nákupu nového dopravného prostriedku z iného členského štátu Európskej únie, v rovnakej lehote majú povinnosť zaplatiť túto daň a požiadať správcu dane o vydanie potvrdenia o uskutočnení bezhotovostnej platby. V prípade platiteľa dane a osoby registrovanej pre daň z pridanej hodnoty, vzniká povinnosť podania daňového priznania do 25. dňa od nákupu nového dopravného prostriedku z iného členského štátu Európskej únie. Priblíženie prepočtu základu dane a zároveň aj dane z pridanej hodnoty, ktorý musí kupujúci vykonať ak nakupuje z inej krajiny, ktorá nepoužíva menu euro. V takomto prípade musí kupujúci prepočítať tieto hodnoty prostredníctvom referenčného kurzu, ktorý vydá Národná banka Slovenska alebo Európska centrálna banka a to deň pred kúpou nového dopravného prostriedku. Názorné príklady približujú zložité vyplnenie daňových priznaní s poukázaním na jednotlivé osoby, ktoré si takýto dopravný prostriedok obstarali.