K otázke kolektívnej morálnej zodpovednosti neštruktúrovaných zoskupení - Smreková, Dagmar
Myšlienka kolektívnej morálnej zodpovednosti je zmysluplná aj na úrovni neštruktúrovaných zoskupení, teda zoskupení, ktoré nemajú stabilnú identitu schopnú pretrvať v čase. Na to, aby také zoskupenie nadobudlo status konajúceho (angl. agens) a mohlo niesť morálnu zodpovednosť (napríklad za odvrátenie zla v situáciách, ktoré vyžadujú kolektívnu akcieschopnosť), nemusí nevyhnutne splniť podmienky charakteristické pre štruktúrovanú skupinu; a nepotrebuje ani mať vlastnosti, ktoré sú zvyčajne predpokladom na označenie agensa ako zodpovedného za svoje činy – ako autonómia vôle, kognitívne schopnosti, úmysel a kontrola nad svojím konaním.