Pridelenci obrany a ich postavenie v súčasnom systéme diplomacie - Pajtinka, Erik
Pridelenci obrany sú etablovanou súčasťou systému diplomatických inštitúcií štátov minimálne od obdobia prvej svetovej vojny a sú pravdepodobne najstarším typom špecializovaných diplomatov, či tzv. odborných pridelencov, ktorí začali pôsobiť na diplomatických misiách. Súčasné postavenie pridelencov obrany v rámci systému diplomatických inštitúcií, ako aj niektoré špecifiká tejto osobitnej kategórie diplomatov, a to predovšetkým s dôrazom na spôsob ich menovania a organizácie v prijímajúcich štátoch.