Metóda PERT versus metóda GERT - Brezina, Ivan, 1963-
Grafická reprezentácia rôznych typov technických a ekonomických rozhodovacích problémov vo forme grafu názorne zobrazuje taký reálny problém, ktorého vlastnosti môžu byť reprezentované bodmi a čiarami ich spájajúcimi. Sieťová analýza vo všeobecnosti analyzuje vlastnosti takých problémov, ktoré umožňujú prehľadne prezentovať ich štruktúru, predovšetkým vzájomné interakcie medzi jednotlivými prvkami tvoriacimi analyzovaný systém. Najznámejšími aplikáciami sieťovej analýzy sú metódy hľadania kritickej cesty v sieti, z ktorých najznámejšou a vo všeobecnosti aj najpoužívanejšou metódou je CPM (Critical Path Method), ale tiež metódy PERT (Program Evaluation and Review Technique), MPM (Metra Potential Method), GERT (Graphical Evaluation and Review Technique) a ďalšie. Porovnanie možnosti situácií, pri ktorých je vhodné použiť metódu PERT, resp. metódu GERT, ktoré sa zvyčajne označujú ako stochastické metódy.