Zmeny v oblasti miezd - Meluchová, Jitka, 1965-
Zákonník práce v zmysle § 119 ods. 1 stanovuje, že každý zamestnanec má právny nárok na mzdu najmenej vo výške minimálnej mzdy. Minimálnou mzdou sa rozumie najnižšia možná mzda, ktorá musí byť zamestnancovi vyplatená za plný pracovný úväzok. Inštitút minimálnej mzdy upravuje zákon č. 663/2007 Z. z. o minimálnej mzde v znení neskorších predpisov. Tento zákon sa vzťahuje nielen na zamestnancov v pracovnom pomere alebo v obdobnom pracovnom vzťahu, ale aj na fyzické osoby, vykonávajúce pre zamestnávateľa práce na základe niektorej z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru (dohoda o vykonaní práce, dohoda o brigádnickej práci študentov a dohoda o pracovnej činnosti). Výška minimálnej mzdy sa stanovuje nariadením vlády SR ako: mesačná minimálna mzda (v eurách za mesiac), a hodinová minimálna mzda (v eurách za odpracovanú hodinu).