Nová oznamovacia povinnosť Úradu verejného zdravotníctva - Meluchová, Jitka, 1965-
Novelizácia zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon č. 289/2017 Z. z.) ustanovila pre zamestnávateľov novú oznamovaciu povinnosť. Počnúc rokom 2019 zamestnávatelia oznamujú Úradu verejného zdravotníctva SR (ďalej aj Úrad) údaje o svojich zamestnancoch, ktorí vykonávajú prácu zaradenú do druhej kategórie, a to podľa stavu k 31. decembru predchádzajúceho roka. Ustanovenie § 30 ods. 1 písm. k) zavádza povinnosť, aby zamestnávatelia tento stav oznamovali príslušnému orgánu verejného zdravotníctva každoročne do 15. januára v elektronickej podobe. Zamestnávatelia si prvýkrát túto povinnosť mali splniť v januári 2019. Avšak vzhľadom na to, že sa táto povinnosť uplatňuje prvýkrát, úrady verejného zdravotníctva budú uvedenú povinnosť považovať za splnenú, ak bude elektronické oznámenie odoslané najneskôr 30. júna 2019 (oznámenie je uverejnené na webovom sídle Úradu).