Daňové stimuly v daňových systémoch vo svete - Manová, Eva, 1957-
Daňová politika zabezpečuje podstatnú časť disponibilných zdrojov štátneho rozpočtu. V daňovej sústave Slovenskej republiky sa presadzujú daňové stimuly a možnosti znižovania daňového zaťaženia pre podnikateľské subjekty najčastejšie cez dane z príjmov. Daňové stimuly sú stanovené aj v zákone o dani z príjmov. Princíp daňových stimulov ovplyvňuje ekonomické správanie podnikateľských subjektov. Dane nemajú znižovať ochotu pracovať, sporiť a podstupovať podnikateľské riziko. Pokiaľ majú dane ovplyvňovať správanie daňovníkov, majú ho stimulovať „správnym smerom“, majú vytvárať správne stimuly. Pozitívne vplyvy predstavujú daňové stimuly, negatívne vplyvy možno označiť ako daňové bariéry. Podstatou daňových stimulov je požiadavka na existenciu prvkov podnecujúcich, stimulujúcich oživenie podnikateľských činností a pracovných aktivít.