Akčný plán SR na podporu najmenej rozvinutých okresov - Danková, Lenka, 1993-
Z historického hľadiska, ale i v rámci súčasnej perspektívy je nielen v rozvojových, ale i vo vyspelých krajinách veľkým problémom chudoba, ovplyvňovaná pracovným trhom alebo inými slovami povedané – nezamestnanosťou. Vo vyspelých krajinách sveta došlo ku koncu 70-tych rokov vzniku a nárastu nezamestnanosti (v našich podmienkach to bolo po roku 1991), ktorá v mnohých ohľadoch zapríčiňuje chudobu. Chudobou trpia nielen jednotlivci, ale i sociálne kategórie neuplatnené na trhu práce. Na Slovensku je problém chudoby spájaný s nedostatočnou kvalifikáciou, veľkým množstvom absolventov VŠ z neperspektívnych odborov, či lacnou pracovnou silou od našich východných susedov. Cieľom predkladaného príspevku je definovať a analyzovať Akčný plán SR predkladaný vládou SR pre tzv. NRO – najmenej rozvinuté okresy nášho štátu za účelom vytvorenia nových pracovných miest či napr. zlepšenia podmienok pre život v týchto okresoch.