Poskytuje účtovná závierka zostavená v súlade s našou legislatívou správnu informáciu o hodnote účtovnej jednotky? - Kareš, Ladislav
Stanovenie hodnoty podniku (účtovnej jednotky) a možnosti jej zobrazenia pomocou údajov, ktoré poskytuje účtovná závierka. Možnosti výpočtu podľa rôznych matematicko-štatistických metód resp. použitia rôznych kritérií pre stanovenie hodnoty podniku. Na základe rôznorodých kritérií je možné modelovať hodnotu podniku tak, aby používatelia informácií z účtovnej závierky vedeli identifikovať pre nich kľúčové informácie a mali možnosť analyzovať faktory, ktoré najviac ovplyvňujú ich požiadavky z hľadiska ich strategického rozhodovania. Poznať hodnotu podniku a jej vývoj možno považovať za kľúčový ukazovateľ efektívnosti jeho riadenia a pre manažérov podniku (účtovnej jednotky) má nezastupiteľnú úlohu.