Rozdelenie a použitie zisku obchodnej spoločnosti - Furmaník, Peter
V rokoch 2004 až 2010 sa dosiahnutý zisk právnických osôb zdaňoval len na úrovni predmetnej spoločnosti ako takej, teda ako základ dane danej právnickej osoby. Dosiahnuté podiely na zisku („dividendy“) vyplatené spoločníkom nepodliehali zdaneniu daňou z príjmov ani poistným odvodom. V priebehu rokov 2011 až 2017 však v slovenskej legislatíve došlo k niekoľkým zmenám, pričom sa vo väčšine prípadov podiely na zisku vyplatené fyzickým osobám krátili buď poistnými odvodmi platenými do zdravotnej poisťovne alebo zdaňovali daňou z príjmov. Prípadová štúdia z praxe, týkajúca sa rozdelenia zisku za viaceré obdobia, a to rôznymi spôsobmi, z ktorých niektoré pri výplate spoločníkom podliehali buď zdravotným odvodom alebo dani z príjmov z hľadiska obchodného práva, účtovníctva, zdaňovania a iných povinností zúčastnených subjektov.