Aplikácia prevdepodobnostných rozdelení v poisťovníctve - Faybíková, Ivana, 1995-
Základné pravdepodobnostné rozdelenia a ich charakteristiky tvoria základ pre novodobé odhadovanie ako počtu poistných plnení, tak aj ich výšky. Náhodná premenná. Modely počtu poistných plnení: patria sem Bernouliho (alternatívne) rozdelenie, binomické rozdelenie, Poissonovo rozdelenie, negatívne binomické rozdelenie a geometrické rozdelenie. Rozdelenia výšky poistných plnení - exponenciálne rozdelenie, Paretovo rozdelenie, Weibullovo rozdelenie, gama rozdelenie a lognormálne rozdelenie.