Porovnanie finančných transakcií realizovaných centralizovaným a decentralizovaným spôsobom - Badura, Peter, 1978-
Výsledky výskumu, ktorého hlavným cieľom bolo porovnať maximálne množstvo transakcií, ktoré za 1 sekundu dokážu spracovať vybraní poskytovatelia (Visa a PayPal) s tými, ktoré je možné uskutočniť decentralizovaným spôsobom (technológia blockchain a kryptomeny). Tak možno určiť či vôbec, a ak áno, tak do akej miery, môžu byť kryptomeny priamou hrozbou pre finančné inštitúcie z pohľadu množstva a rýchlosti vykonávaných transakcií už v súčasnosti.