Porovnanie finančného zaťaženia domácností nákladmi na bývanie u domácností splácajúcich hypotéku a u domácností bývajúcich v komerčnom prenájme - Kotlebová, Eva
Analýza nákladov na bývanie dvoch vybraných skupín domácností: tých, ktoré majú vo vlastníctve nehnuteľnosť, pričom splácajú hypotéku, a takých domácností, ktoré bývajú v prenájme bez dotovaného nájomného. Predmetom analýzy sú jednak absolútne ukazovatele (výška splátky hypotéky a celkové náklady na bývanie), ale hlavne relatívny ukazovateľ – podiel celkových nákladov na bývanie na disponibilnom príjme domácností, ktorý zaťaženosť domácností posudzuje objektívnejšie. Popri analyzovaných ukazovateľoch sa posudzuje aj vplyv niektorých faktorov, ktoré majú potenciál ovplyvniť hodnoty ukazovateľov. Dátovým zdrojom analýzy sú údaje pochádzajúce z výberového zisťovania EU SILC. V príspevku sú využité induktívne a viacrozmerné štatistické metódy.