Európska únia v pokrízovom období - prínosy a náklady Bankovej únie - Novák, Marcel, 1979-
Finančná kríza v roku 2008 a následná dlhová kríza poukázala na nesúlad medzi úrovňou bankového dohľadu a stupňom prepojenia bankových sektorov členských štátov. Kríza odhalila vážne nedostatky regulačného rámca pre ozdravenie a riešenie krízových situácií bánk a iných finančných inštitúcií, ako aj štruktúr dohľadu. Vznikla potreba vytvoriť nový, prepracovanejší systém regulácie a dohľadu najmä v tých krajinách EÚ, ktoré prijali Euro ako menu, pretože tieto krajiny sú viac prepojené a na sebe závislé. Od zavedenia Bankovej únie si sľubovali predovšetkým obnovenie a posilnenie sektoru bankovníctva, zníženie systémového rizika a včasné rozpoznanie budúcich kríz.