Ľudský kapitál a sociálna kvalita v krajinách V4 - Antalová, Mária, 1952-
Ľudský kapitál ako sofistikovaná kategória z hľadiska ekonómie a aj sociológie, psychológie, pedagogiky a iných vedeckých disciplín. Sociálna (spoločenská) kvalita, vypracovaná autormi ako W. Beck, L. J. G. Maesen a A. Walker, ako vedecký problém v sociálnej kvalite Európy predstavený v roku 1977, neskôr súčasť európskej hospodárskej politiky (Amsterdamská deklarácia o sociálnej kvalite, 1997). Preskúmanie vzťahu medzi ľudským kapitálom a sociálnou kvalitou v krajinách V4. V minulosti prešli tieto krajiny totalitným systémom a teraz čelia podobným dôsledkom transformačného procesu. Otázka, o akej úrovni sociálnej kvality môžeme hovoriť a či úroveň sociálnej kvality súvisí s rozvojom ľudského kapitálu.