Informatizácia v účtovníctve – je možné viesť účtovníctvo len v elektronicej podobe? - Parajka, Branislav, 1981-
V súčasnosti sa do účtovníctva zavádzajú okrem automatizácie moderné informačno-technické prvky ako online účtovníctvo, elektronická fakturácia, prechod na bezpapierové, elektronické účtovníctvo. S pojmom online účtovníctvo úzko súvisí pojem "cloud", "cloud computing". Hovoríme o poskytovaní účtovných služieb uložených na serveroch na webe, a používatelia môžu k nim voľne pristupovať prostredníctvom webového prehliadača (Websupport.sk, n.d.). Z najväčších výhod online vedenia účtovníctva v porovnaní s klasickým účtovným programom je cena a to že údaje sú zálohované v cloude. V prípade straty, katastrofy alebo počítačového útoku sa údaje dajú obnoviť.