Prierez slovenskou legislatívnou úpravou dane z pridanej hodnoty, základné pojmy a súvislosti, modelové príklady, pre bakalárske štúdium v odbore Účtovníctvo - Užík, Ján, 1969-
Účtovné jednotky podnikajúce v rôznych podnikateľských odvetviach sú často platiteľmi dane z pridanej hodnoty (DPH), a to má významný vplyv na účtovné zobrazenie účtovných prípadov, ktorých sa táto daň týka. Problematika DPH nie je jednoduchá a platitelia DPH musia poznať mnoho základných pojmov a súvislosti z oblasti DPH podľa zákona o DPH platného k 1.1.2020. Daň z pridanej hodnoty je u nás upravená zákonom č.222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty, Slovenská právna úprava DPH zabezpečuje súlad s úpravou DPH v rámci EÚ, najmä so smernicou rady EÚ č.2006/112/ES.