Moderné trendy vo vedení ľudí v podnikoch - Ljudvigová, Ivana
Základnou duchovnou potrebou pracujúceho človeka je potreba robiť zmysluplné veci. Ľudia potrebujú poznať zmysel svojej práce. Mnohí zamestnanci však vnímajú svoju prácu ako súhrn nezaujímavých úkonov. Výskumy ukazujú, že väčšina zamestnancov nevidí vo svojej práci zmysel, vnímajú ju ako nudnú, monotónnu, rutinnú činnosť, bez pridanej hodnoty pre seba i podnik. Efektívni lídri dokážu posilniť u zamestnancov pocit zmysluplnej práce. Dávajú im zodpovednosť a možnosť zorganizovať svoju prácu. Pocit autonómie má silný vplyv na výkon a postoj človeka. Zmysluplnú prácu, autonómiu a medziľudské vzťahy možno považovať za významné prediktory angažovanosti zamestnancov a následného rastu a úspechu podnikov.